BejelentésFLEISCHMANN RUDOLF KUTATÓINTÉZET Kompolt
1918 óta

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


NÖVÉNYNEMESÍTÉSI RÉSZLEG
Department of Plant Breeding


ÕSZI ÁRPA NEMESÍTÉS

Témavezetõ: Dr. Murányi István PhD tudományos fõmunkatárs

Munkatársai:

- Bakó Attila tanszéki mérnök
- Pap Miklós asszisztens
- Bencze Gábor tanszéki mérnök

Az õszi árpa nemesítése az 1960-as évek közepén kezdõdött Kompolton, dr. Szalai György és Dr. Mórász Sándor irányításával. Korai, télálló, nagy termõképességû fajták elõállítását tervezték. Elsõ eredményük a rendkívül eredményes pályát befutó Kompolti korai fajta (1973), amit még jelenleg is termesztenek.

Célkitûzéseink:

Az õszi árpa nemesítésben célkitûzésünk új nemesítvényeink szárszilárdságának, termõképességének, termésbiztonságának, rezisztenciájának javítása megbízható télállóság mellett. A magyarországi valamennyi fõbb ökológiai adottságra és termesztési színvonalhoz tervezünk továbbra is fajtát elõállítani (korai, középkorai, hatsoros, kétsoros, intenzív, félintenzív, ökotermesztés).
Az õszi sörárpa nemesítésnél kiemelten kezeljük a nemzetközi szintet elérõ söripari tulajdonságok elérését, a magas szintû agronómiai tulajdonságok mellett.

Nemesítési módszerek:

Alapvetõen keresztezéses nemesítésre alapozott pedigree kiválogatást alkalmazunk. Különösen a szárszilárdság és a koraiság elérésében van nagy jelentõsége a korábban mutációs nemesítéssel elõállított mutánsoknak és utódainak. Munkánkat a szántóföldi rezisztencia nemesítés, és a sörárpa elõállításnál a minõségre történõ nemesítés egészíti ki.

Elismert fajták:

- Kompolti korai (1973) hatsoros takarmány árpa
- Kompolti 4 (1983) hatsoros takarmány árpa
- Botond (1991) hatsoros takarmány árpa
- Attila (1992) hatsoros takarmány árpa
- Gotic (1996) hatsoros takarmány árpa
- KH Kincsem (1996) kétsoros takarmány árpa
- KH Viktor (1998) hatsoros takarmány árpa
- KH Agria (1998) kétsoros takarmány árpa
- KH Korsó (1999) kétsoros õszi sörárpa
- KH Center (2001) hatsoros takarmány árpa
- KH Malko (2001) kétsoros õszi sörárpa
- KH Rezko (2002) hatsoros takarmány árpa
- KH Tas (2003) hatsoros takarmány árpa
- Lomerit (2003) hatsoros takarmány árpa
- KH Turul (2004) hatsoros takarmány árpa
- KH Ászok (2004) kétsoros õszi sörárpa
- KH Kassa
- KH Hernád (2007)
- KH Anatólia (2007

Fontosabb eredmények:

Újabb fajtáinkkal jelentõs genetikai elõrehaladást értünk el a szárszilárdság javításában. A KH Viktor, a KH Agria és a KH Malko kiemelkedõ értéket ért el. fajtáink kiemelkedõen jó termõ- és alkalmazkodó képességgel rendelkeznek. A kisparcellás kísérletek termésrekordját az összes gabonaféle között a KH Viktor tartja (11,73 t/ha).
A KH Tas az elismerése elõtti 3 év átlagában az összes gabonafajta közül bizonyult a legtermõképesebbnek. A fajta szárazságtûrése is kiváló.
A hazai õszi árpa szortimentben a kompolti fajták (Botond, KH Center, KH Viktor, KH Rezko) rendelkeznek a legjobb télállósággal.
A kétsoros KH Kincsemet és a KH Malkot kiváló télállóságú hatsoros õszi árpából származó génnel tettük télállóvá.
A KH Korsó és KH Malko õszi sörárpa fajtáink kiváló agrotechnikai tulajdonságaik mellett igen jó söripari tulajdonságokkal rendelkeznek.


TAVASZI ÁRPA NEMESÍTÉS

Témavezetõ: Dr. Murányi István PhD tudományos fõmunkatárs

Munkatársai:

- Bencze Gábor
- Pap Miklós asszisztens
- Bakó Attila

A kompolti tavaszi árpa nemesítés kezdete dr. Mórász Sándor nevéhez fûzõdik, aki az 1950-es évek elején perspektívikus tenyészanyaggal rendelkezett. Az állami feladat-rendezés azonban csak az 1980-as évek közepétõl tette lehetõvé a hatékonyabb volumenû tavaszi sörárpa nemesítést, amelynek elsõ és jelenlegi témavezetõje dr. Murányi István.

Célkitûzéseink:

A magyarországi változó, szárazságra hajlamos kontinentális klímán is eredményesen termeszthetõ, megbízható termõképességû, szár- és kalásznyaktörésnek, gombabetegségeknek ellenálló, kiváló söripari tulajdonságokkal rendelkezõ (alacsony fehérjetartalom, magas osztályozottság, -extrakt tartalom, -végerjedés, -friabilitás, optimális Kolbach-szám, -Hartong-szám, -EBC szín, alacsony N tartalom, -extrakt differencia, -viszkozitás, -β-glükán tartalom stb.) új fajták elállításán dolgozunk.
A sörárpatermesztés mellett kiváló termõképességû, szilárdságú, rezisztens, magas fehérjetartalmú tavaszi takarmány árpa fajtákat is elõállítunk.

Nemesítési módszerek:

A célkitûzéseknek legmegfelelõbb genotipusok keresztezésébõl elõállított heterogén populációkat szelektáljuk a céljainknak megfelelõen. A kiváló minõség eléréséhez rendszeres minõségi vizsgálatokat végzünk (NIT módszer, Kjeldahl módszer, mikromalátázás és maláta, illetve cefrevizsgálatok).
A rezisztens fajták elõállítása hatékonyságának növelésére provokációs lisztharmat elleni rezisztencia nemesítést alkalmazunk. Nemesítvényeink nagy részébe bevisszük az mlo rezisztencia gént is.Képgaléria
Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!