BejelentésFLEISCHMANN RUDOLF KUTATÓINTÉZET Kompolt
1918 óta

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Ő s z i t a k a r m á n y á r p á k
(W i n t e r b a r l e y)

KOMPOLTI KORAI őszi árpafajta
Elismerés éve: 1973.

Származása: Lédeci béta x Ager

Fontosabb ismertetői:
A legkorábban kalászoló és érő őszi árpa. Szármagassága közepes, 90-100cm. Szárszilárdsága szintén közepes szintű. Jól bokrosodik, tavaszi fejlődése igen gyors. Sötétzöld levelei kezdetben felállóak, a zászlós levél elhajló. Kalásza hatsoros, hengeres, laza szerkezetű, hosszú szálkával. A szem aleuron-rétege színezett.

Gazdasági értéke:
A fajta jó termőképességgel és kiváló termésstabilitással rendelkezik. A gyengébb termőterületeken is jól díszlik, termesztési költsége alacsony. Ezerszemtömege 40-42g. Takarmányértéke kiváló, fehérjetartalma magas, 13%. Korai betakaríthatósága jelentős gazdasági előnyt biztosít, utána eredményes másodvetés alkalmazható.

Klíma- és betegségrezisztenciája:
Télállósága megbízható, szárazságtűrése kiváló. Lisztharmat- és Helminthosporium-ellenállósága jó. A porüszögre fogékony.

Agrotechnikai javaslat:
Az ország egész területére, de elsősorban a közepes- és gyengébb minőségű talajokra ajánlott. A porüszög ellen szisztémikus hatású csávázás szükséges. Optimális vetési ideje szeptember 25. – október 10. Javasolt vetőmagmennyiség 500 csíra/m2. N-adagja jó talajon 50kg/ha, gyenge talajon 100kg/ha.


BOTOND őszi árpafajta
Elismerés éve: 1992.

Származása: KFD-4 x K-79/4

Fontosabb ismertetői:
Érése korai-középkorai, 2 nappal haladja meg a Kompolti koraiét. Magas, robosztus, vastagszárú fajta. Szárszilárdsága jó. Széles, középzöld levelei elhajlóak. Jellegzetesen nagy, hengeres, hatsoros kalászokat nevel. A szemek aleuronrétege színezett.

Gazdasági értéke:
Termőképessége kiváló, az alkalmazkodó képessége jó. A gyengébb és közepesnél jobb talajokon egyaránt termelhető. Ezerszemtömege a hatsoros fajták között az egyik legnagyobb, 44-46g. fehérjetartalma az egyik legmagasabb, 13,0-13,5% takarmányminősége kiváló.

Klíma- és betegségrezisztenciája:
Télállósága kiváló, fagytűrőképessége jobb a korábban elismert fajtákénál. A szárazságot jól tűri. A gombabetegségek csak kismértékben fertőzik. A por-üszög ellenállósága jobb, mint a Kompolti koraié.

Agrotechnikai javaslat:
Az ország egész területén termelhető, a hidegebb telű északi és észak-keleti országrészre is javasolható. A virág-és csírafertőző gombabetegségek ellen célszerű csávázással védekezni. Optimális vetési ideje október 1-10-e közé tehető, a javasolt csíraszám 500 db/m2. Nitrogén-adagja az ellátottságtól függően 50-120kg/ha.


ATTILA őszi árpafajta
Elismerés éve: 1993.

Származása: Honosított német fajta.

Fontosabb ismertetői:
Középkorai tenyészidejű fajta, a Kompolti korai után 2-3 napra érik. Magas szára ellenére jó szálszilárdsággal rendelkezik. Bokrosodó képessége kiváló. Levelei erectum-növekedésűek, zászlós levele egyenes. Kalásza hatsoros, trapéz alakú, közepesen tömött. A szem aleuron-rétege fehér.

Gazdasági értéke:
Termőképessége kiváló, az egyik legbővebben termő fajta. A közepes és gyengébb adottságú területek racionális hasznosítására is alkalmas. Ezerszemtömege 39-41g, a szemek héjazata finom szerkezetű, héjszázaléka alacsony. Fehérjetartalma közepes, 12,0-12,5%, takarmányértéke kiváló.

Klíma- és betegségrezisztenciája:
Fagy- és télállósága jó, a jelenlegi szortimentben a legjobb. A szárazságra átlagosan érzékeny. A lisztharmattal és Helminthosporiummal szemben csak kismértékben érzékeny, a tenyészidőszakban védekezést nem igényel. A porüszögre közepesen fogékony.

Agrotechnikai javaslat:
Termesztését az ország egész területén, elsősorban a közepes és gyengébb talajokon javasoljuk. A porüszög megjelenése miatt a csávázás nem hagyható el. Optimális vetési ideje október 1-10, vetőmagszükséglete 500 csíra/m2. A tápanyag ellátottságtól függően 50-100kg nitrogént igényel hektáronként.


GOTIC őszi árpafajta
Elismerés éve: 1996.

Származása: Robur x Athene x FDE 7926-18
Honosított francia fajta

Fontosabb jellemzői:
Korai tenyészidejű fajta, a standard Kompolti-4 után 1 nappal érik. Kezdeti növekedési típusa félig elterülő, bokrosodó képessége kiváló. Zászlóslevél állása közepesen elhajló, szármagassága közepes-rövid. Kalásza párhuzamos alakú, hatsoros, tömöttsége közepes. A szálkacsúcsa nem anthociános, a szem aleuron-rétege fehér.

Gazdasági értéke:
Kiváló termőképességű fajta, minősítésekor éréscsoportjában a legnagyobb termést érte el. Szárszilárdsága a közepesnél jobb. Ezerszemtömege 40-42g, fehérjetartalma átlagos szintű. A szemek héjazata finom szerkezetű, takarmányértéke jó.

Klíma- és betegségrezisztenciája:
Fagyállósága a fitotronban az egyik legjobbnak bizonyult, télállósága jó. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése jó. Lisztharmattal és helmintosporiummal szemben közepesen fogékony, a törperozsdának és a rinhosporium elleni rezisztenciája jó.

Agrotechnikai javaslat:
Termesztését az egész ország területén javasoljuk a közepes és a jobb talajokon. Vetőmagja jó minőségű csávázást igényel (szisztemikus hatóanyag). Optimális vetésideje október 1-10-ig. Jól elmunkált vetőágyat javasolt készíteni. Vetőmagszükséglete 450-500 csíra/m2. A talaj tápanyag-ellátottságától függően az N-igénye 50-100kg/ha.


KH KINCSEM őszi árpafajta
Elismerés éve: 1997.

Származása: Kompolti 4 x Sladoran

Fontosabb jellemzői:
A legkorábbi érésidejű kétsoros őszi árpafajtánk, egy nappal követi a Kompolti 4 érését. Kezdeti növekedési típusa félig felálló, bokrosodóképessége kiváló, zászlós levelei elhajlóak, a szára rövid és szilárd, a kalásza kétsoros, párhuzamos, tömött. A csupasz szem aleuron-rétege fehér.

Gazdasági értéke:
Termőképessége kiváló. Termésbiztonsága kiváló. A szárszilárdsága kiváló, jobb mint a hatsoros fajtáké. Ezerszemtömege 44-48g, fehérjetartalma átlag feletti. Takarmányértéke kiváló.

Klíma- és betegségrezisztenciája:
Télállósága lényegesen jobb a déli kétsoros fajtákénál, a standard Kompolti-4-ével azonos. Különös értéke a jó felfagyás-ellenállóság. Ökorezisztenciája és szárazságtűrése kiváló. Helminthosporium rezisztenciája jó. Közepesen áll ellen a lisztharmatnak és a törperozsdának. A porüszög csak kismértékben fertőzi. A fajta rezisztens a búza törpeség vírussal (WDV) szemben, és ellenáll kisebb árpa sárgatörpeség vírusfertőzésnek (BYDV) is.

Agrotechnikai javaslat:
Kifejezetten a hazai ökológia fajtája. A gyengébb talajokon is eredményesen termeszthető, de a kedvezőbb körülményeket nagyobb terméssel hálálja meg. Jó minőségű csávázása javasolt. Optimális vetésideje október 1-10. Vetőmagszükséglete 500-550 csíra/m2. Nitrogén igénye 50-100kg/ha.


KH AGRIA őszi árpafajta
Elismerés éve: 1998.

Származása: GK-33-614 x Baja

Fontosabb ismertetői:
Kezdeti növekedési típusa félig felálló. Levelei vékonyak és felállóak, a zászlólevelek visszahajlóak. A levélhüvely és a kalász erősen viaszolt, a szálkahegy nem antociános. Kalászai kétsorosak, felállóak, párhuzamosak és közepesen tömöttek. Növénymagassága rövid, a fajta középérésű.

Gazdasági értéke:
A fajta a legnagyobb termőképességű őszi árpák közé tartozik. Bokrosodó képessége kiváló. Szálszilárdsága kiváló, a fajta a viharokat is jól állja. Ezerszemtömege nagy, a pelyvája finom szerkezetű, takarmányértéke kiváló.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
Rövid szára ellenére alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló. Télállósága és fagytűrő-képessége átlag feletti, a legjobb a kétsorosak között, eléri a jó hatsoros fajtákét. A lisztharmat kismértékben fertőzi, a többi levélbetegséggel szemben jól ellenáll.

Agrotechnikai javaslat:
Termesztése az egész ország területén javasolható, de kifejezetten jól díszlik az ország humidabb tájain, javasolható a termesztése a dunántúli viharosabb területeken is. Az intenzívebb viszonyokat nagy terméssel hálálja meg. Hatékony csávázását javasoljuk. Vetőmagszükséglete 450-550 db csíra/m2.


KH VIKTOR őszi árpafajta
Elismerés éve: 1998.

Származása: K-15 x K4M-10

Fontosabb ismertetői:
Kezdeti növekedési típusa félig felálló, levelei szélesek és visszahajlóak, a levélhüvely viaszossága erős, a kalászé gyenge. A kalászkahegy nagyon gyengén antociános. Kalásza hatsoros, párhuzamos, közepesen tömött, érés előtt vízszintes állású. Növénymagassága közepes, érési ideje korai.

Gazdasági értéke:
Termőképessége kiváló, elismerésekor a legnagyobb termést adó kalászos gabona fajta. Bokrosodó képessége kiváló. Szálszilárdsága a legjobb a jelenlegi szortimentben. Szilárd szár-, kalásznyak- és kalászszerkezetének köszönhetően a túlérést is bírja. Termése kiváló takarmány.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
A fajta átlag feletti szárazságtűréssel rendelkezik, alkalmazkodóképessége jó, télállósága az egyik legjobb az őszi árpák között. A Drechslera sp-ekkel szemben rezisztens, a lisztharmat közepesnél kisebb mértékben fertőzi.

Agrotechnikai javaslat:
Az egész ország területén jó eredménnyel termeszthető, de nagy potenciális termőképességét a kedvezőbb termesztési viszonyok mellett tudja igazán érvényesíteni. Szárszilárdságánál fogva a legalkalmasabb az intenzív termesztésre. Hatékony csávázását javasoljuk. Vetőmagmennyisége 450-500 db csíra/m2.


KH CENTER őszi árpafajta
Elismerés éve: 2000.

Származása: Bonansa x K-4M-13

Fontosabb ismertetői:
Kezdeti növekedési típusa félig felálló-átmeneti. A zászlólevél fülecske közepesen, a szálkahegy nagyon gyengén antociános a zászlólevelek elhajlók, közepesen viaszoltak. Kalásza hatsoros, párhuzamos, gyengén viaszolt és félig elhajló. A szem aleuron rétege erősen színes. Növénymagassága közepes, közvetlenül a koraiak utánra érik.

Gazdasági értéke:
Termőképessége kiváló és megbízható, átlagon felüli az alkalmazkodó képessége, igen jól bokrosodik. Szárszilárdsága jobb, mint a standard fajtáké. Ezerszemtömege 40-43g. Fehérjetartalma közepes szintű, termése kiváló takarmány.

Klíma- és betegségrezisztenciája:
A fajta télállósága kiváló, ökorezisztenciája jó. A lisztharmat ellenállósága közepesnél jobb, a levélfoltossággal (Drechslera teres, Rhynchosporium secalis) szemben jól ellenáll. Csapadékos időjárásban a levélrozsda kis-, ill. közepes mértékben megfertőzheti.

Agrotechnikai javaslat:
Az egész ország területén eredményesen termeszthető, jó télállóságának köszönhetően az északi országrészre is ajánlott. Termőképessége és szárszilárdsága intenzív termesztésre is alkalmassá teszi. Virágfertőző üszöggombák ellen is ható csávázását javasoljuk. Csíraszám igénye 450-500 csíra/m2.


KH REZKO őszi árpafajta
Elismerés éve: 2002.

Származása: (Kompolti korai x OSK-4-813) x K-86/11

Fontosabb ismertetői:
Kezdeti növekedési típusa félig felálló-átmeneti, a zászlólevél fülecske és a szálkahegy antociános színeződése közepes, a zászlólevél levélhüvely és a kalász viaszossága erős, a zászlólevelek visszahajlóak. A növény magassága közepes. A kalász közepesen hosszú, félig elhajló, szabálytalan hatsoros, a szem alueron rétege erősen színes. A fajta érésideje középkorai-korai.

Gazdasági értéke:
A fajta kiváló termőképességgel rendelkezik, alkalmazkodó képessége átlag feletti. A fajta jól bokrosodik, sűrű állományt nevel, állóképessége jó. Ezerszemtömege közepes 38-42g, fehérjetartalma gyengébb tápanyagellátás mellett közepes, megfelelő N adagolásnál magas. A szem pelyvája finom, takarmányértéke kiváló.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
Télállósága, illetve fagytűrő képessége kiemelkedően jó az őszi árpák között. A szárazságot jól elviseli. A lisztharmattal (Erysiphe graminis) szemben a fajta rezisztens. A levélfoltosságot okozó gombabetegségek (Drechslera graminea, Ryhnchosporium secalis) közepesnél kevésbé fertőzik. Porüszöggel szemben a többi fajtához hasonlóan fogékony.

Agrotechnikai javaslat:
Eredményei és tulajdonságai alapján az ország egész területén termeszthető, a télállósága nem jelent korlátot az ország északi régiójára sem. Tápanyagellátása nem tér el az őszi árpa általános technológiájában alkalmazottól. Virágfertőző üszöggombák ellen (Ustillago nuda) is hatékony csávázását javasoljuk. Csíraszám igénye 450-500 csíra/m2.


KH TAS őszi árpafajta
Elismerés éve: 2003.

Származása: HVW-4917/85 x Gotic

Fontosabb ismertetői:
Kezdeti fejlődése közepesen intenzív, növekedési típusa félig elterülő. A zászlólevelek száraz időjárásban félig felállóak, átlagos klímán nagy gyakorisággal lehajlóak. A zászlólevél fülecske gyengén antociános, a szálka hegy színezetlen. A levélhüvely viaszoltsága gyenge, a kalászé közepes. A kalász állása erectum-félerectum, hatsoros, rövid és tömött. A szem aleuron rétege színezetlen. Növénymagassága rövid-közepes. Érési ideje korai.

Gazdasági értéke:
Termőképessége kiváló. Az OMMI három vizsgálati év átlagában termése 7,4%-kal haladta meg a nagy termőképességű standard fajták átlagát. A 6,91 t/ha átlagával a legnagyobb termőképességű gabona fajtának bizonyult 201-2003 években! Szárszilárdsága jó. Termése finom pelyvájú, fehérjetartalma közepes, kiváló takarmány.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
A fajta átlag feletti termésbiztonsággal és szárazságtűréssel rendelkezik. Télállósága megbízható (7,2), a legjobb KH Viktor (7,5), a Prima (7,3) és a Gotic (6,6) standard fajták átlagát (7,0) kissé meghaladta. Gabonabetegségekkel szemben az egyik legellenállóbb fajta, lisztharmattal szemben rezisztens.

Agrotechnikai javaslat:
Az ország egész területén nagy termésre számíthatunk. Szárazságra hajló területeken is eredményes lehet a termesztése. Nagy termés eléréséhez a megfelelő tápanyagellátás elengedhetetlen. Javasoljuk 60-100kg N és 60-70kg/ha P2O5 hatóanyag kijuttatását. Káliumhiány esetén a K pótlása is szükséges. A vetőmagot hatékony készítménnyel csávázzuk, javasolt csíraszám 450-500 db/m2. A vetés jól elmunkált talajba, lehetőleg október első hetében történjen.


KH TURUL őszi árpafajta
Elismerés éve: 2004.

Származása: HVW-4917/85 x Gotic

Fontosabb ismertetői:
Növekedési típusa erectum. A zászlólevél fülecske és a szálka hegyének antociános színeződése igen gyenge. A zászlólevél hüvelyének viaszoltsága közepes, a kalászé közepesen erős. A kalásza hatsoros, félig lehajló, közepesen tömött, hossza átlagos. A szem aleuron rétege színtelen. A zászlólevelek főként felállóak. Növénymagassága közepes, érési ideje korai.

Gazdasági értéke:
Termőképessége kiváló az OMMI vizsgálati ideje alatt a legtermőképesebb fajtának bizonyult. Szárszilárdsága jó, bokrosodó képessége kiváló. Ezerszemtömege 38-42g. a szem héjazata finom, vékony, termése kiváló takarmány.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
A szárazságot és a meleg időjárást igen jól elviseli, az egyik legszárazságtűrőbb fajta. Télállósága jó közepes, regenerálódó képessége kiváló. A fontosabb gabona kórokozókkal szemben csak kisebb mértékben fogékony.

Agrotechnikai javaslat:
Az ország egész területén termeszthető. Szárazságra hajló területeken és évjáratokban ökorezisztenciája különösen érvényesül. Tápanyagellátásához az átlagos körülményeket figyelembe véve 70kg N és 60kg P2O5 (60kg K2O) hatóanyagot javaslunk kijuttatni hektáronként. Káliumban gazdag kötött talajon a K elhagyható. Hatékony csávázását javasoljuk.


LOMERIT őszi árpafajta
Elismerés éve: 2003.

Származása: Askanova x Grete/xOceane/ x 1332-29

Fontosabb ismertetői:
Hatsoros kalászú, középkorai érési idejű, őszi takarmány árpa. A fajta az átlagnál magasabb, levelei szélesek. Az alsó levél hüvelye nem szőrözött, a szálka antociános színeződése gyenge, a fülecskéé igen gyenge, a kalász viaszoltsága gyenge, a fedőpelyva erezete gyengén antociános, a szem aleuron rétege közepesen színezett.

Gazdasági értéke:
Termőképessége átlag feletti, ezerszemtömege nagy (42-44 g). Szárszilárdsága közepesen jó. Az ország egész területén termeszthető, termése kiváló takarmány.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
Télállósága megbízható, csak a legkeményebb, hó nélküli teleken kell számítani kiritkulására. A lisztharmattal szemben közepesen fogékony, a hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) kisebb mértékben fertőzi, a törperozsdával szemben jól ellenáll. A vírusbetegségekkel szemben közepesnél jobban ellenáll.

Agrotechnikai javaslat:
Termesztése az egész ország területén javasolható, genetikai potenciálját a humidabb területeken tudja leginkább kifejteni. Hatékony csávázását javasoljuk. Vetőmagszükséglete 400-450 csíra/m2.


Ő s z i s ö r á r p a
( W i n t e r m a l t i n g b a r l e y )

KH KORSÓ őszi sörárpa fajta
Elismerés éve: 1999.

Származása: KA-386-002 x Rex

Fontosabb ismertetői:
Kezdeti növekedési típusa felálló. Levelei közepesnél keskenyebbek és felállóak, a zászlólevél közepesen visszahajtó. A levélhüvely és a kalász viaszoltsága közepes, a szállkahegye nem antociános. Kalásza kétsoros, párhuzamos, közepesnél lazább tömöttségű. Érési ideje korai.

Gazdasági értéke:
A fajta termése elérte a nagy termőképességű takarmány típusú standard fajták átlagát. Szálszilárdsága jó. A KH Korsó az első hazai őszi sörárpa fajta. Fehérje tartalma alacsony, osztályozottsága magas. A pelyvája vékony, finoman ráncolt, hasonlóan a tavaszi árpákhoz. Söripari értéke jó, eléri a nyugat-európai fajtákét.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló. Télállósága közepes. A lisztharmattal szemben nem érzékeny, a Drechslera sp-ek kismértékben, a Rhynchosporium secalis közepesen fertőzi.

Agrotechnikai javaslat:
Termesztésével a tavaszi sörárpa körzetek jelentősen kibővíthetők. A sörárpa körzetek peremterületein várható mennyiségben és minőségben a legeredményesebb termesztése. A tavaszi sörárpánál nagyobb nitrogén adagot (40-70kg/ha) is elbír, termése jelentősen meghaladja a tavaszi árpáét. Hatékony csávázását javasoljuk. Vetőmagigénye 450-550 db csíra/m2. Optimális vetésideje október 1-10 között.
A fajta biotermesztésre is alkalmas, biovetőmagját forgalmazzuk.


KH MALKO őszi sörárpa fajta
Elismerés éve: 2001.

Származása: K-86/l x Rex

Fontosabb ismertetői:
Őszi növekedési típusa félig elterülő. A zászlólevél fülecske és a szálka antociános színeződése hiányzik. Lehajló zászlólevelű, dús levélzetet nevel. A zászlólevél levélhüvelyi viaszoltsága erős, a kalászé gyenge. Hosszú kétsoros, elhajló (nutans) kalászokat nevel. Kalászolási és érési ideje közepes.

Gazdasági értéke:
Elismerésekor meghaladta a nagy termőképességű hatsoros standard fajták átlagát. Állóképessége jó, átlag feletti ezerszemtömege 44-48g, osztályozottsága kiváló. Fehérjetartalma közepes, a pelyvája vékony. A fajta sörárpa-termesztésre-, termése söripari feldolgozásra alkalmas. Kiváló termőképessége takarmánytermesztésre is alkalmassá teszi.

Klíma- és betegségrezisztenciája:
Ökorezisztenciája jó, alkalmazkodik az eltérő talajtípusokhoz, a szárazságot is jól elviseli. Télállósága igen jó, eléri a megbízható hatsoros fajtákét. A lisztharmattal és a Drechslera sp-ekkel szemben kismértékben érzékeny. A Puccinia hordei (levélrozsda) és a Rynchosporium secalis hajlamosító környezetben közepesen fertőzheti.

Agrotechnikai javaslat:
Megbízható télállóságánál fogva az ország egész területén termeszthető. Sörárpatermesztéshez 40-60kg/ha N hatóanyag kijuttatását javasoljuk a megfelelő P és K ellátás mellett. Korai (szeptemberi) vetését kerüljük el. Hatékony csávázását javasoljuk. Vetőmagigénye 500-500 db csíra/m2.


KH ÁSZOK őszi sörárpa fajta
Elismerés éve: 2004.

Származása: Rodnik x ODH-82/418

Fontosabb ismertetői:
Kezdeti növekedési típusa félig felálló, tavaszi fejlődése intenzív. Az alsó levél levélhüvelye szőrözött. A zászlólevél fülecske nem színezett, a szálkahegy gyengén antociános. A kalász erős viaszoltságú, állása elhajló, kétsoros, párhuzamos alakú és hosszú. A növény közepesnél magasabb. A középérésű fajták csoportjába tartozik. A szem aleuron rétege színezetlen.

Gazdasági értéke:
A fajta kiemelkedő értéke a magas söripari minősége. Fehérjetartalma alacsony, osztályozottsága kiváló, malátázási és sörfőzési tulajdonságai átlag felettiek. Béta-glükán tartalma kifejezetten alacsony. Termőképessége, szárszilárdsága jó. Ezerszemtömege nagy, 44-48g. a szem pelyvázata finom, vékony.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
Kiemelkedő minőséget és termést az ország kiegyenlítettebb éghajlatú tájain ad elsősorban. Télállósága közepes. A lisztharmattal szemben jó rezisztenciával rendelkezik, a drechslera sp-eknek is jól ellenáll.

Agrotechnikai javaslat:
Sörárpa céljára az ország humidabb területein javasoljuk termesztését, sörárpa termesztési agrotechnika betartásával. A tavaszi árpához viszonyítva a termesztési körzete jóval szélesebb. Sörárpának 400-450, takarmányárpának 450-500 csírát javaslunk kivetni négyzetméterenként. Virágfertőző üszög gombák elleni csávázása szükséges.


T a v a s z i á r p á k
( S p r i n g b a r l e y )

NÓRA tavaszi árpafajta
Elismerés éve: 1992.

Származása: HE 902 x Patty

Fontosabb ismertetői:
A középérésű fajták közé tartozik. A szára rövid, a közepesnél jobb szárszilárdsággal rendelkezik. Korai növekedése szemierectum, a zászlós levél állása egyenes. Kétsoros, tömött, párhuzamos kalászokat nevel. Bokrosodása kiváló. A szem aleuron-rétege fehér.

Gazdasági értéke:
Jó termőképességgel rendelkezik. Az átlagosnál jobban elviseli a szárazságot és a megkésett vetést. A sörárpa körzetek gyengébb termőterületein is termeszthető. Söripari minősége kiváló. A legalacsonyabb fehérjetartalmú fajták közé tartozik. Ezerszem tömege 44-46g, osztályozottsága kiváló. Extrakt-tartalma igen magas, eléri a 82%-ot. Az egyik legmegbízhatóbb söripari minőséget adó fajtánk.

Klíma- és betegségrezisztenciája:
A negatív környezeti tényezőket (szárazság, gyengébb talajminőség) az átlagosnál jobban tűri. Fiatal korban a lisztharmattal szemben rezisztens, később közepesen fogékony. A Helminthosporium teres-nek jól ellenáll.

Agrotechnikai javaslat:
Az ország sörárpa körzeteiben mindenütt termeszthető. Különösen ajánlható az északi országrészre és a Dunántúl erodált hegy- és dombvidékeire. Szárazságtűrésénél fogva takarmánytermesztésre az ország egyéb területein is használható. Sörárpaként 400 db/m2 csíraszám vetése a legkedvezőbb. A vetőmag hatékony csávázását javasoljuk.


MICHKA tavaszi árpafajta
Elismerés éve: 1993.

Származása: Honosított francia fajta.

Fontosabb ismertetői:
Korai növekedése közepesen elfekvő, a zászlós levél hosszú és görbült állású. A szára közepes magasságú, állóképessége jó. Hosszú, tömött, párhuzamos formájú kalászokat nevel, melyeken a szemek mérete kiegyenlített. A szem aleuron rétege fehér. Kiválóan bokrosodik.

Gazdasági értéke:
Termőképessége kiváló, a jelenlegi fajták között a legnagyobb. A termésstabilitása szintén az egyik legjobb, az ország tavaszi árpa termőterületein jó eredménnyel termeszthető. Fehérjetartalma alacsony, osztályozottsága és ezerszemtömege nagy. Elsősorban takarmányárpa termesztésre javasoljuk.

Klíma- és betegségrezisztenciája.:
A szárazságot jól elviseli, a gyengébb talajokon is jól díszlik, de kivételes terméspotenciálját a jobb termőképességű talajokon tudja érvényesíteni. Lisztharmattal szemben közepesen érzékeny, a Helminthosporium rezisztenciája kiváló.

Agrotechnikai javaslat:
Jó alkalmazkodó képességének köszönhetően a tavaszi árpa körzetekben az egész ország területén termeszthető Nitrogén igénye maximum 40, ill. 80kg/ha, sörárpa illetve takarmánytermesztési cél esetén. Csíraszám igénye 400 db/m2. Javasoljuk a vetőmag hatékony csávázását.


KH SZOFI tavaszi árpafajta
Elismerés éve: 1998.

Származása: Nóra x Odesszkij 115

Fontosabb ismertetői:
Korai érésű fajta, a tenyészideje az Orbitéval azonos. Kezdeti fejlődési típusa félig elfekvő. A zászlós levelek elhajlóak, viaszoltsága erős. A szálkahegy gyengén anthociános. A szára közepesen magas. A kalásza párhuzamos, közepesen tömött. Bokrosodása kiváló.

Gazdasági értéke:
Kiváló termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkezik. Elismeréskor a standard fajták átlagát szignifikánsan meghaladta, szárszilárdsága közepes. Ezerszemtömege nagy: 44-48g, az osztályozottsága kiváló, fehérjetartalma közepes. Sörgyártásra is alkalmas, de elsősorban takarmánytermesztésre javasoljuk.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
Az alkalmazkodó képessége jó, a korai szárazságtűrése közepes, az érés előtti jó. Termesztett fajtáink közül a legjobb rezisztenciával rendelkezik, lisztharmat- és helminthosporium- rezisztens.

Agrotechnikai javaslat:
A sörárpa körzetekben sörárpa előállításra alkalmas fajta. Az ország többi részén a közepes és jobb talajokon bőtermő takarmányárpaként termeszthető. A tenyészidőszakban gombabetegségek elleni védelmet nem igényel! Jó minőségű csávázását javasoljuk. Vetőmagszükséglete: 400-500 csíra/m2.
A fajta biotermesztésre is alkalmas, biovetőmagját forgalmazzuk.


PASADENA tavaszi árpafajta
Elismerés éve: 1999.

Származása: Marina x Krona
Honosított német fajta.

Fontosabb ismertetői:
Kezdeti növekedési típusa félig felálló, levelei visszahajlóak, a levélhüvely viaszoltsága gyenge, a kalászé közepes. A növénymagassága közepes, állóképessége jó. Kalásza félig felálló, tömött, közepes hosszúságú. Érési ideje közepes.

Gazdasági értéke:
A fajta nagy termőképességgel rendelkezik, bokrosodó képessége kiváló. Termésének osztályozottsága jó, fehérjetartalma igen alacsony, a környezeti határ sokra lassabban növekszik az átlagosnál. Söripari feldolgozási értéke kiemelkedő, extrakttartalma-, végerjedése-, friabilitási értéke magas, viszkozitása, B-glukán tartalma alacsony. Kiváló sörárpa.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
A kedvezőtlen környezeti tényezőket jól tűri. A szárazságot és a késői vetést az átlagosnál jobban elviseli. A lisztharmattal szemben kismértékben érzékeny, a Drechslera teres-re közepesen fogékony, az elhúzódó kitavaszodás okozta lassú fejlődéskori fertőzést a kedvezőbb periódusban kinövi a fajta.

Agrotechnikai javaslat:
Az északi sörárpa körzetben kifejezetten jól díszlik, de az ország többi sörárpatermesztő körzetében is javasolt a termesztése. A hatékony csávázás mellett a termésbiztonságát növeli a bokrosodás végén – szárbaindulás elején alkalmazott fungicides permetezés, ami a termés minőségét is javítja. Kiváló bokrosodó képessége következtében vetőmag mennyisége 350-400 db csíra/m2-re csökkenthető.


MADONNA tavaszi árpafajta
Elismerés éve: 2000.

Származása: Marina x Krona
Honosított német fajta.

Fontosabb ismertetői:
Kezdeti fejlődése lassú, növekedési típusa félig elterülő, levelei közepesen elhajlóak, a levélhüvely viaszoltsága erős, a kalászé közepes, a szálkahegy erősen antociános, a kalász állása vízszintes, alakja párhuzamos, közepesen tömött, közepesen hosszú. Érési ideje közepes.

Gazdasági értéke:
Termőképessége kiváló, megközelíti a nagy termőképességű takarmány-árpákét. Az OMMI kísérletekben a sörárpa standardok termését szignifikánsan meghaladta. Szárszilárdsága kiváló. Osztályozottsága magas, fehérjetartalma alacsony. Söripari feldolgozási értéke kiváló, malátája I. osztályú. A legjobb minőségű sörárpa fajták közé tartozik.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
Termésbiztonsága, alkalmazkodó képessége jó, az ország egész területén átlag feletti eredményre képes. A lisztharmattal és a Drechslera teres-szel szemben csak kismértékben érzékeny. Egy betegség sem fertőzi veszélyes mértékben.

Agrotechnikai javaslat:
Az ország tavaszi árpa körzeteiben sörárpa termesztésre kiválóan alkalmas. Nagy termőképessége révén takarmánytermesztésre is széles körben felhasználható. Jó minőségű csávázását javasoljuk. A többi fajtához hasonlóan az időben alkalmazott fungicides kezelés pozitívan hat a termésére és minőségére.


KH GYÖNGYÖS tavaszi árpafajta
Elismerés éve: 2002.

Származása: Michka x Jubilant

Fontosabb ismertetői:
A növekedés kezdetén levelei felállóak. A zászlólevél fülecske és a szálkahegy antociános színeződése erős, a zászlólevelek közepesen elhajlóak, a kalász viaszoltsága közepes-erős. A fajta a közepesnél magasabb, érése középkorai. A kalásza tömött és közepesen hosszú.

Gazdasági értéke:
Termőképessége kiváló, a hazai ökológiai viszonyokhoz jól alkalmazkodik, megfelelően bokrosodik, állóképessége jó. Ezerszemtömege nagy 46-49g, osztályozottsága átlag feletti, fehérjetartalma közepes. Söripari alkalmassága ellenőrzés alatt áll, takarmányértéke kiváló.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
Megfelelő szárazságtűréssel és adaptációs képességgel rendelkezik. A fajta lisztharmat rezisztenciája az egyik legjobb a fajták között. A hálózatos levélfoltosságra (Drechslera teres, Rhynchosporium secalis) közepesen szenzitív.

Agrotechnikai javaslat:
Takarmányárpaként az ország egész területére ajánlható a termesztése, ekkor 40-60kg/ha N, 50-80kg/ha P2O5 és káliumszegény talajon 60-80kg/ha K műtrágya hatóanyagot javasolunk kijuttatni, az előveteménytől és a tápanyag-ellátottságtól függően. Sörárpa előállításhoz 40kg/ha N hatóanyagnál többet nem célszerű kiszórni.


KH DÁMA tavaszi árpafajta
Elismerés éve: 2004.

Származása: Maresi x Alexis x Krona

Fontosabb ismertetői:
Növekedési típusa félig felálló, kezdeti fejlődése közepesen gyors, levelei félig felállóak, a zászlólevél levélhüvelye és a kalász közepesen viaszolt, a fülecske és a szálkahegy gyengén antociános színeződésű. A kalász állása elhajló, párhuzamos formájú, közepesnél kissé lazább tömöttségű és hosszú. Érési ideje közepes.

Gazdasági értéke:
Termő- és alkalmazkodó képessége kiváló. Az OMMI mindhárom vizsgálati évében termése meghaladta a standard fajták átlagát. A megkésett vetést és a szárazságot viszonylag jól elviseli. Szárszilárdsága igen jó. Osztályozottsága az OMMI-ban 2002-2003. években az egyik legjobb, 86,4% (standard fajták 81,1%). Fehérjetartalma alacsony, a standard fajtákhoz hasonló. Feldolgozási értéke igen jó, a termése értékes sörárpa.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
Termésbiztonsága kiemelkedő a tavaszi árpák között, az ország egész területén eredményesen termeszthető. Kifejezetten hazai „rögre” nemesített fajta. A lisztharmattal szemben kiváló rezisztenciát mutat (mlo). A Drechslera teres-szel és más gombabetegségekkel szemben is csak kis mértékben fogékony.

Agrotechnikai javaslat:
A sörárpa termesztési feltételek mellett termesztve megfelelő minőségű és mennyiségű hozamára számíthatunk. Kiváló termő- és alkalmazkodó képességét kihasználva nagy és biztos takarmánytermő fajta is lehet az ország egész területén. Hatékony csávázását javasoljuk. Fungicides kezelése a megbetegedésre erősen hajlamosító időjárásban lehet indokolt.
Biotermesztésre is alkalmas.


TOCADA tavaszi árpafajta
Elismerés éve: 2005.

Származása: Pasadena x Heni
Honosított német fajta.

Fontosabb ismertetői:
Növekedési típusa félig felálló, az alsó levélhüvely szőrözöttsége hiányzik. A zászlólevél fülecske és a szálkahegy antociános színeződése közepes erősségű. A kalász viaszoltsága gyenge. Kalásza párhuzamos laza-középtömött, közepesen hosszú. A növény magassága közepesnél rövidebb, érése középkései.

Gazdasági értéke:
Az egyik legnagyobb termőképességgel rendelkező tavaszi árpafajta. Fehérjetartalma az OMMI kísérletekben a legalacsonyabbnak bizonyult. Ezerszemtömege magas, 44-46g, osztályozottsága átlag feletti. Söripari feldolgozási tulajdonságai kiegyensúlyozottak, magas értékűek. Nagy termőképességének köszönhetően takarmánytermesztésre is ajánljuk.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
A hazai ökológiai viszonyokhoz jól alkalmazkodik, a száraz időszakokat is jól tolerálja. Az árpa fontosabb betegségei (lisztharmat, levélfoltosság, törperozsda) csak kismértékben károsítják, veszélyes mértékben egyik betegségre sem fogékony.

Agrotechnikai javaslat:
A sörárpa körzetekben alkalmas kiváló minőségű sörárpa előállítására. 40kg N, 60kg P2O5, 60kg K2O átlagos tápanyagellátás mellett. Takarmánytermesztésre intenzívebb tápanyagellátást (60-80kg/ha N) javaslunk. Hajlamosító időjárás esetén az időben elvégzett gombabetegségek elleni védekezés a termést és a minőséget növeli.


KH LÉDI tavaszi árpafajta
Elismerés éve: 2005.

Származása: M-85/22 x Alexis x Scarlett

Fontosabb ismertetői:
Kezdeti növekedési típusa részben erectum. Az alsó levélhüvelye nem szőrözött. A zászlólevél fülecske és a szálka hegy antociános színeződése erős. A kalásza közepesen viaszolt. Kalásza párhuzamos, közepesen tömött, hosszú. A fajta középmagas, érése középkorai.

Gazdasági értéke:
Termőképessége a sörárpák között megbízhatóan magas. Bokrosodó képessége, szárszilárdsága jó. Kalásznyaktörésre nem hajlamos. Közepes ezerszemtömege (40-44g) ellenére osztályozottsága igen jó a telt szemei következtében. A legalacsonyabb fehérjetartalmú fajták közé tartozik, malátázási és sörfőzési tulajdonságai kiválóak. Igen értékes sörárpa fajta.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
A szárazságot, a meleget átlagot meghaladóan viseli el. Az időjárás negatív hatásaira a fehérjetartalma csak kisebb mértékben változik. A lisztharmattal szemben közepesen fogékony. A hálózatos levélfoltossággal (Drechslera teres) szemben jó rezisztenciával rendelkezik, rozsdafertőzésre legfeljebb kismértékben hajlamos.

Agrotechnikai javaslat:
Sörárpaként elsősorban a hagyományos sörárpa termesztési körzetekre ajánlható, de a szélsőséges talajok kivételével az egész ország területén termeszthető. Tápanyagellátásra átlagos körülmények között 40kg N, 60kg P2O5, 60kg K2O ajánlható sörárpa termesztési célra.


Ő s z i b ú z á k
( W i n t e r w h e a t )

KOMPOLTI 3 őszi búzafajta
Elismerés éve: 1990.

Származása: Bezosztaja 1 x Moisson x Jubilejnaja 50

Fontosabb jellemzői:
Fajta korai éréscsoportba tartozik, az Öthalomnál egy nappal később érik. Középmagas, közepes viaszoltságú, és szalmaszilárdságú. A levél sötétzöld, közepesen viaszolt. Igen jellemző a fajtára a viszonylag hosszú szálkacsonk (5-40mm). Bokrosodási képessége jobb a meglévő fajtáknál.

Gazdasági értéke:
Jó termőképességű, kiváló alkalmazkodó képességű, extenzív és intenzív viszonyok között egyaránt termeszthető fajta. Kiváló szárazságtűrő képességét idén is bizonyította. Hektoliter tömege 72-82kg, lisztminősége „A1-B1”, sikértartalma 28-33%.

Klíma- és betegség-rezisztenciája:
Télállóképessége és fagytűrő képessége közepes. Lisztharmat, szárrozsda és levélrozsda rezisztenciája jó. Aratáskori kiadós csapadék hatására nem csírázik, az esésszámmal nincs probléma.

Agrotechnikai javaslat:
Az ország egész területén biztonságosan termeszthető. Vetésideje október 1-től október 15-ig. Mivel jól bokrosodik így kisebb magmennyiséggel (180-200kg) vethető, ugyanakkor így a szemminősége jobb lesz. Tápanyagigényes fajta, nitrogénigénye 100-150kg, foszforigénye 50-70kg. Kiváló lisztminőségét Bezosztaja-1 – és Jubilejnaja-50-től, termő- és bokrosodó-képességét a francia szülőtől örökölte.


BREA őszi búzafajta
Elismerés éve: 1998.

Származása: BR 918 x Hana
Honosított cseh fajta.

Morfológiája:
Növekedési típusa átmeneti. A növény viaszoltsága közepes-erős. Növénymagassága közepes, kalászolási és érési ideje alapján középkései éréscsoportba tartozik. Kalásza fehér színű, párhuzamos, laza-közepes tömöttségű, szálkacsonkos.

Gazdasági értéke:
Jó bokrosodó, tavasszal jól regenerálódó, közepes télállóságú, jó szalmaszilárdságú fajta. Száraz klíma esetén teljesítménye átlagos, megfelelő, tápanyag és csapadékellátottság esetén nagy termésre képes. Kiemelendően stabil sütőipari minősége, A2, B1. Lisztjéből igen tetszetős nagy cipótérfogatú kenyér süthető. Csapadékos évjáratban sem csökkent oly mértékben az esésszáma, ami sütőipari minőségét kedvezőtlenül befolyásolta volna. Kifejezetten intenzív viszonyok közé való fajta.

Kórtani jellemzői:
Lisztharmat iránt kismértékben fogékony, szárrozsdával szemben gyakorlatilag rezisztens. Levélrozsdára közepesen fogékony. A kedvezőbb csapadékellátottságú, jobb viszonyok közt gazdálkodó régiók intenzív búzafajtája.

Agrotechnikai javaslat:
Igényli az optimális időben történő vetést. A szokásos vetőmagnormánál kisebb mennyiséggel vethető mivel jó állományt nevel, jól regenerálódó fajta. Nagy terméshez, kiváló minőséghez harmonikus tápanyagellátás szükséges, 80-100 kg/ha foszfor, 100-120kg/ha nitrogén, kálium a talaj ellátottságától függően periódikusan alkalmazható. Javasolt az egyszeri, komplex gombabetegség elleni vegyszeres védekezés, ami nitrogén lombtrágyázással egybekapcsolható és így a szem minősége is javul. Termesztését csak intenzív termesztési viszonyok között javasoljuk, minőséget, jövedelmezőséget elsősorban itt lehet várni tőle.


FLORI 2 őszi búzafajta
Elismerés éve: 1998.

Származása: VL 9111 x 76007-337
Honosított francia fajta

Morfológiája:
Félig elterülő növekedési típusú, a szára rövid és szilárd (kifejezetten jó harvest- indexű fajta). A levele és a kalásza nagyon gyengén viaszolt vagy viasztalan. Kalásza párhuzamos, közepesen tömött, színe fehér.

Gazdasági értéke:
Kiváló a termőképessége, télállósága és a szárszilárdsága. A korai éréscsoport legnagyobb termőképességű fajtája. Megfelelő tápanyagellátás esetén a fajtával elérhető a malmi minőség. Sikértartalma 28-32%. Kifejezetten intenzív fajta. Mind száraz, mind nedves évjáratban jól terem. 2000-ben a búzatermesztésre igen kedvezőtlen száraz évjáratban, a korai éréscsoport legnagyobb termőképességű fajtájának bizonyult.

Kórtani jellemzői:
Lisztharmat és szárrozsda rezisztenciája közepes, illetve jó. Levélrozsdára az átlagosnál érzékenyebb. Koraisága révén lényeges termésveszteséget kémiai védekezés hiányában sem észleltünk.

Termesztési javaslat:
Intenzív agrotechnikát, időben történő vetést igényel. Jó állománynevelő, így a vetett csíraszám tág határok között változhat (4-5,5 millió). Természetesen ez vetésidőtől., talajelőkészítéstől és előveteménytől függ. Az alacsonyabb vetőmagnorma kedvezően hat a szemtermés minőségre. Malmi minőséget a fajtától, jó agrotechnika, megfelelő tápanyagellátás esetén várhatunk. Minimális tápanyagigénye 100-120kg nitrogén, 80kg foszfor és 80kg kálium. A jelenleg kiterjedten alkalmazott gyomírtószerek fitotoxikus hatását nem észleltük. Levélrozsda veszély esetén a fungicides kezelés feltétlen javasolható és ennek költsége bizonyosan megtérül.


BORI őszi búzafajta
Elismeréséve: 2001.

Származása: Blava x Samanta
Honosított cseh fajta.

Fontosabb ismertetői:
Keskeny levélzetű, közepesen viaszolt, magasra növő, tetszetős küllemű fajta. Virágzása, érése alapján a középérésű csoportba sorolható

Gazdasági értéke:
Kiváló termőképességű, intenzív fajta. Minőségi mutatói alapján a jobb malmi minőségű fajták között van a helye. Sikértartalma 30% feletti, megfelelő termesztési körülmények között lisztminősége A2. Fitotronos fagyteszt eredménye kiváló, megegyezik a szántóföldi télállósági tapasztalatokkal.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
Sárgarozsda és lisztharmat ellenállósága jó, illetve közepes. Szárrozsda és levélrozsda közepes mértékben fertőzheti.

Agrotechnikai javaslat:
Intenzív agrotechnikát, jótápanyagellátást igényel. Ilyen körülmények között képes a benne rejlő jó malom- és sütőipari minőséget rendszeresen és megbízhatóan produkálni. Időben (október 15-ig) történő vetéskor az alacsonyabb csíraszámot (550 db/m2) javasoljuk elvetni. Fungicides kezelést célszerű elvégezni kedvező állományfejlettség és csapadékos tavaszvég esetében.


Z a b f a j t á k
( S p r i n g o a t )

TIKAL tavaszi zabfajta
Minősítés éve: 1998.

Származása: LP 8250 x AS 713/84
Honosított német fajta.

Fontosabb jellemzői:
A bugahányása és érése 1-2 nappal korábbi a standard fajtákénál. Kezdeti növekedési típusa félig felálló. A zászlóslevelek főként felállóak. A buga oldalágak minden oldalra elhajlanak, félig felállóak. A növénymagassága közepesen magas.

Gazdasági értéke:
A fajta termőképessége kiváló. Jó alkalmazkodó képessége révén termésbiztonsága átlag feletti. Közepesnél magasabb szára ellenére jó szárszilárdsággal rendelkezik. A szem pelyvás, ezerszemtömege nagy, elérheti a 30g-ot. Fehérjetartalma magas.

Klíma- és betegségrezisztenciája:
Ökorezisztenciája jó, megbízhatóan adaptálódott a hazai környezethez. A lisztharmattal szemben rezisztens, más betegségekkel szemben is jó ellenállóságot mutat.

Agrotechnikai javaslat:
Az ország egész területén, a gyengébb talajokon is termeszthető. A zabnak kedvező üdébb körzetekben nagy termés várható a fajtától. Optimális vetés-ideje március utolsó dekádja, de a kissé megkésett vetést is viszonylag jól elviseli. Az üszögfertőzésre csak kismértékben fogékony, de csávázása szükséges. Csíraszámigénye 450 db/m2.


ABEL csupasz zabfajta
Elismerés éve: 2004.

Származása: Kp 2539 x (C.Phönix x 4/III) x KR-N 830 Honosított cseh fajta

Fontosabb ismertetői:
Növekedési típusa félig felálló. A tőlevél levélhüvelye, a zászlólevél alatti levél széle és a legfelső szárcsomó nem szőrözött. A kalászkapelyva erősen viaszolt. A buga oldalágak helyzete félig felálló, a kalászkák helyzete lelógó. Növénymagassága rövid-közepes. A szem pelyva nélküli (csupasz).

Gazdasági értéke:
Termőképessége nagy és megbízható. Összesen már hat országban került elismerésre. Ezerszemtömege hasonló a standard fajtákéhoz, hektolitertömege magasabb. A pelyvás szemek aránya igen alacsony, külön hántoláést nem igényel. Kiváló élelmiszer alapanyag és takarmány.

Klíma- és betegség rezisztenciája:
A hazai klímához jól alkalmazkodik, termése kiegyenlített. A szárazságot a standard fajtáknál jobban elviseli. Gombabetegségekkel szemben nem érzékeny.

Agrotechnikai javaslat:
Termesztése a kiegyenlítettebb klímájú, szárazságra kevésbé hajlamos területeken a legeredményesebb. Vetése korán, a tavaszi árpával egy időben, illetve közvetlenül az után történjen. Csíraszámigénye 400-450 csíra/m2. Hektáronként 60-80kg N és 50-60kg P2O5 hatóanyagot javasolunk kijuttatni megfelelő kálium ellátás mellett.


É t k e z é s i / t a k a r m á n y b o r s ó

Panna (SG-L-1268)

Bejelentő: Selgen A. S., Cseh Köztársaság

Képviselő: Károly Róbert Főiskola, Fleischmann Rudolf Kutatóintézet, Kompolt

Fajtafenntartó: Károly Róbert Főiskola, Fleischmann Rudolf Kutatóintézet, Kompolt

A fajta leírása:
A mag kerek, sárga. A növény magassága közepes. Levélzete középzöld. Afila típusú. A pálha hossza és szélessége közepes, ritkán foltos. A vitorla közepes-széles, fehér színű. A virágkocsány rövid. A hüvely közepesen hosszú, színe világostól a középzöldig terjed, vége tompa. A virágzás ideje közepes-késői. Ezermagtömege közepes-nagy (248 g). Állóképessége jó, a fuzáriumos tőhervadással szemben rezisztens.

A fajta gazdasági jellemzése:
A fajta magtermése a hároméves összevont kísérleti eredmények (OMMI) alapján 3,31 t/ha. Állóképessége a kísérleti átlagtól és a standardekétől kiegyenlítetten jobb. Fehérjetartalma a standardokéhoz hasonló (24,4 %). A fajtajelölt a fuzáriumos tőhervadással szemben rezisztens. A fajta a borsóragyával szemben kiemelkedően, míg a hüvelyen az átlagosnál jobb ellenállóképességet mutatott.


Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!